Hjørnet af Nyropsgade og Gyldenløvesgade var tirsdag den 21. marts rammen om en demonstration mod forholdene på 'Hotel Plat&Svindel A/S'

Hjørnet af Nyropsgade og Gyldenløvesgade var tirsdag den 21. marts rammen om en demonstration mod forholdene på 'Hotel Plat&Svindel A/S'

Blokade mod Hotel Plat&Svindel A/S
Ulovligt-arbejdeBlokeret
Ulovligt-arbejde, Blokeret

Byggepladsen Nyropsgade 2-4 er blokaderamt. Medlemmerne af Byggefagenes Samvirke protesterer mod Vild Vest-forhold på pladsen med hensyn til løn- og arbejdsforhold.

- Der foregår næppe noget på denne plads, der er lovligt. Det var budskabet, da Claus von Elling, faglig sekretær i Træ-Industri-Byg, afdeling 27, bød velkommen til de omkring 70 fagligt aktive fra Byggefagenes Samvirke, som tirsdag den 21. marts om formiddag stod på hjørnet af Nyropsgade og Gyldenløvesgade.

De var troppet op der, for at protestere imod bagmændene bag ombygningen af HK Københavns tidligere kontorbygning til såkaldt time share-hotel.

Selskabet - eller det uigennemskuelige netværk af selskaber - der står bag ombygningen, har et ukendt antal udenlandske håndværkere gående. Og ifølge Claus von Elling er det under helt horrible arbejdsforhold.

Han kunne i sin velkomst til demonstrationen fortælle, hvordan fagforeningens repræsentanter for nogle uger siden var blevet mødt af repræsentanter for bygherren, da de ville i kontakt med folkene på pladsen. Det lykkedes ikke, for de blev ganske enkelt smidt ud. Men de nåede dog at få et lille indblik i de arbejdsforhold, som herskede på pladsen - og det var ikke noget kønt syn, forklarede von Elling.

Roderi

En sikkerhedspatrulje fra Byggefagenes Samvirke besøgt under demonstrationen pladsen. Til 3F's hjemmeside sagde Flemming Hansen bagefter:

- Rod, affald i store bunker og støv. Maskinerne mangler støvsugning, og det gør det enormt ubehageligt at opholde sig i lokalerne. Desuden er el-forsyningen ulovlig, hvilket vi vil melde til Sikringsstyrelsen. Derudover fandt vi ingen, der har gennemgået epoxy-kursus, som er nødvendigt ved arbejde med PU-skum, som der anvendes ufattelige mængder af.

Flemming Hansen kunne også oplyse, at byggepladsen havde fået frist til mandag den 27. marts til at få bragt sikkerhedforholdene i orden.

Ikke polakjægere

I sin tale til demonstrationen sagde formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, blandt andet:

- Vi er ofte blevet beskyldt for, at vi ligger på lur efter polakker, at vi vil have dem smidt ud og fjernet fra danske byggepladser. Men det passer ikke. Det er noget, arbejdsgiverpressen forsøger at stoppe ned i halsen på læserne. Men ligegyldig hvor ofte denne usandhed bliver gentaget, bliver den ikke mere rigtig af den grund.

Han fortsatte:

- I går bragte dagbladet Politiken en stor artikel om en sag fra Sverige - den såkaldte Vaxholm-sag. Den går ud på, at et Baltikum-firma for et par år siden vandt et tilbud om at istandsætte en skole i Stockholm. Men de ville kun betale deres ansatte Baltikum-løn. Selv om arbejdet blev udført i Sverige.

- Det blev fagforeningerne vrede over og blokerede arbejdspladsen. I Arbejdsretten tabte det lettiske firma sagen. Men siden er den blevet ført for EF-domstolen. Her falder der snart dom. Denne dom bliver et vink med en stilladsstige om, hvilken vej udviklingen i Europa kommer til at gå på arbejdsmarkedet, sagde han og fortsatte:

Nedskruning

-For bliver det sådan, at det lettiske firma får ret til kun at betale hjemmelønninger til folk på job i et andet landet, så er slusen åben for en uhæmmet konkurrence - mod bunden! Ikke for de rige, bygherrerne eller de stærkeste firma. Men for os. For velfærdsstaten - og i sidste ende også for de nye EU-lande, for også de samfund bliver fattigere og får udhulet deres sociale systemer af denne nedskruning.

- Hvis vi skal sikre vores velfærdssamfund mod den undergravning, som regeringen og Dansk Folkeparti i dag har sat sig i spidsen for, så er det nødvendigt, at vi får organiseret vores polske kolleger, vores baltiske kolleger - ja også vores tyske og kolleger fra andre lande, når de kommer hertil.

Anders Olesen slog fast, at det gælder om at få stoppet de griske bagmænd, som hensynsløst vil score store gevinster på ryggen af underbetalte udenlandske arbejdere.

- Det er det, vi er oppe imod. Det er derfor, vi skal have stoppet disse bagmænds griskhed og hensynsløshed. For gør vi ikke det, så bliver vi ved at møde folk, som dem der har sat gang i ombygningen her på Hotel Plat&Svindel, sagde han.

 

Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Træ-Industri-Byg Afd. 27-København på tib@tib.dk