Restaurant Mikkelgaard
Gromet
Dir. Ewa Gromadzka Ogrodniczki 1/12
15-763 Bialystok, Ul
Polen
Ulovligt-arbejdeBlokeret
Ulovligt-arbejde, Blokeret

Restaurant Mikkelgaard i Hørsholm renoveret af arbejdere fra Anders Moesgaards polske fupfirma.

Bagmanden i en stribe blakkede ejendoms- og finansieringsselskaber, Anders Moesgaard, er tilligere indehaver af moderselskabet bag den fasionable Restaurant Mikkelgaard i Hørsholm, som Malernes Fagforening - efter anmeldelse - på stedet har kunnet konstatere er færdigrenoveret af Anders Moesgaards polsk registrerede firma "Gromet".

De polske arbejdere har siden den 1. august 2004 arbejdet for Anders Moesgaard på flere ejendomme - blandt andre Studiestræde 31 og Wildersgade 15, begge i København.

Den formelle ejer af det polske firma - Ewa Gromadzka - har ophold i Danmark og har siden maj 2004 boet i Anders Moesgaards ejendom i Studiestræde 31, baghuset.

"Østaftalen" - der blev vedtaget af Folketinget i forbindelse med, at otte østlande kom ind i EU pr. 1. maj 2004 - skulle netop forhindre, at danskere som Anders Moesgaard gennem fupfirmaer etableret via de nye østlande kunne udnytte EU-udvidelsen til at hente østarbejdere til Danmark til grov underbetaling.

I dette tilfælde har "Østaftalen" vist sig ikke at kunne dæmme op for et groft misbrug af underbetalt arbejdskraft fra Polen. Anslået har det giver Anders Moesgaard en fortjeneste på 1,6 mill. danske kr. alene på entrepriserne i Wildersgade og Studiestræde. Dertil kommer værdien af Restaurant Mikkelgaard-renoveringen.

Malernes Fagforening har siden oktober 2004 afdækket stadig flere forhold omkring Anders Moesgaards brug af underbetalt polsk arbejdskraft, der er foregået via hans net af selskaber. Politiet samt ToldSkat er løbende blevet underrettet om forholdene, og fagforeningen har foretaget anmeldelse til Københavns Politi allerede i oktober 2004.

Fagforeningen har d. 26. oktober 2004 indledt blokade imod Anders Moesgaard og Ewa Gromadzka, ligesom LO d. 17. november 2004 indledte sympatikonflikt.

Københavns Politi bekræftet, at der er indledt efterforskning og oplyser til Malernes Fagforening, og at politiet fortsætter undersøgelserne omkring Anders Moesgard og Ewa Gromadzka.