Nu overenskomstdækket

Nu overenskomstdækket

Overenskomst i Nyhavn 53
I byg
Nørrebrogade 184, baghus
2200 København N
Osrodek Szkolenia "Centro"
Ul. Jesionowa 1
87-800 Wloclawek
Overenskomst
Overenskomst

Efter knap tre ugers blokade er der indgået overenskomst mellem Murernes Fagforening og det polske firma "Centro" og det danske selskab I Byg. I en pressemeddelse siger formand for Murernes Fagforening, Henrik Lippert:

- Med den aftale, vi nu har lavet i Nyhavn 53, får vores polske kolleger ordnede løn- og arbejdsforhold.

- Vi er glade for, at firmaerne omsider er kommet til fornuft. Nu bliver de folk, han har på pladsen, ikke underbetalt og kommer til at arbejde under ordnede forhold. Hvis blot andre firmaer samt bygherre ville tage ved lære, så kunne de undgå mange problemer.

Overenskomsten med det polske firma betyder, at der er indgået en såkaldt BAT-aftale, som giver de polske håndværkere 150 kr. i timen. Dertil skal lægges 18,25 procen i feriepenge og søgnehelligdagsbetaling, samt 6,8 procent i pension. Der er indbygget en kontrol-aftale i overenskomsten, ligesom de polske håndværkere bliver medlemmer af Murernes Fagforening. Med hensyn til det danske firma, I Byg, er der indgået en almindelig tiltrædelsesoverenskomst, og firmaet bliver nu organiseret i Dansk Byggeri.

- Lad mig slå fast - måske til nogens skuffelse – at når vi sammen med kollegerne i Byggefagenes Samvirke har blokeret denne arbejdsplads, har det ikke været for at hindre vores polske kolleger i at tjene til dagen og vejen.

- For os handler det om at få stoppet arbejdsgivere, som kun vil score så mange kroner som muligt på at få håndværkerne til at knokle for en ussel løn. Det er heldigvis ikke lykkedes dem i denne sag. Hvis vi ikke står sammen, danskere og polakker, så taber både de, vi og velfærdssamfundet i sidste ende, siger Henrik Lippert.

Forhistorien til den knap tre uger lange blokade, som blev indledt fredag den 10. juni kl. 06 om morgenen er følgende. Årsagen var, at det ombygningsarbejde, der fandt sted i ejendommen, blev lavet af omkring otte-ni polske håndværkere, som udfører illegalt og underbetalt arbejde.

Den faglige konflikt for at få tegnet overenskomst med bygherren havde stået på siden begyndelsen af juni måned. Konflikten betød ikke, at der ikke blev arbejdet. Men det skete altså med de polske håndværkere, som var hyret af selskabet I Byg. Den 28. november 2004 indgik I Byg som bygherre en aftale med det polske "udlejningsfirma" Osrodek Szolina "Centro", som er et vikarbureau.

Efter oplysningerne i regnskabet for I Byg fra 2004, så er selskabet helt ejet af den i Storbritannien bosiddende Michael Crossley Wright.

Nyhavn 53
1051 København K
Har du yderlige informationer eller oplysninger i sagen,
bedes du kontakte Murersvendenes Fagforening af 1919 for København og omegn på sid-kbhmur@3f.dk