Presse
 
 

Ulovligt byggefusk afsløres på: www.bygsam.dk

Byggefagenes Samvirke i København åbner en dokumentationshjemmeside, hvor udnyttelse af underbetalte østeuropæiske arbejdere afdækkes. ”Det er nødvendigt, at offentligheden får kendskab til de uhyrligheder, der foregår”, siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke.

 

I dag, torsdag kl. 12.00, åbnes en ny hjemmeside. Den er udarbejdet af de 16 københavnske byggefagforeninger samlet i Byggefagenes Samvirke. På web-adressen: www.bygsam.dk kan man fremover læse om de sager, hvor der kæmpes en faglig kamp for at få overenskomstdækket byggeopgaver.

 

- For os er det ikke nogen nyhed, at nogle kyniske arbejdsgivere og bygherrer hyrer håndværkere fra østlandene til en løn, som ligger mange gange under, hvad en dansk håndværker får. Ikke alle, for faktisk møder vi ganske mange, som også er godt trække af denne situation, siger Anders Olesen.

 

- Men offentligheden har også krav på at kende til de uhyrligheder, der foregår. For det er ikke kun lønnen, der er grotesk. Det er de arbejdsvilkår, som østarbejderne bydes også. Ud fra det vi har set, er det ikke et spørgsmål om, men kun om hvornår, der sker en alvorlig arbejdsulykke.

 

- Lad mig en gang for alle slå fast: Vi har ikke noget imod polske kolleger. Tværtimod. Men vi har noget imod, at de misbruges – ikke bare af hensyn til dem selv, men fordi nogle arbejdsgivere også bruger dem til at undergrave vores løn- og arbejdsforhold.

 

- Den udvikling, vi har set siden 1. maj sidste år, viser, at nogle arbejdsgivere går efter at skubbe østhåndværkere foran sig for at nedbryde års fagligt arbejde. Det må ikke lykkes. Derfor slås vi for at få lige løn- og arbejdsforhold til ’polakkerne’.

 

Yderligere kommentarer fra Anders Olesen på 23 24 32 54 og Carsten Hansen på 28 10 77 05.