Presse
 
 

Nyhavns-blokade ophævet – overenskomst for polakker

- Med den aftale, vi nu har lavet med i Nyhavn 53, får vores polske kolleger ordnede løn- og arbejdsforhold, siger Henrik Lippert, formand for Murersvendenes Fagforening og næstformand i Byggefagenes Samvirke"

Siden 10. juni har Byggefagenes Samvirke blokeret ejendommen, som har været under ombygning af det danske firma I Byg i samarbejde med det polske firma Osrodek Szkolenia "Centro".

- Vi er glade for, at firmaerne omsider er kommet til fornuft. Nu bliver de folk, han har på pladsen, ikke underbetalt og kommer til at arbejde under ordnede forhold. Hvis blot andre firmaer samt bygherre ville tage ved lære, så kunne de undgå mange problemer, siger Henrik Lippert.

Overenskomsten med det polske firma betyder, at Murernes Fagforening har indgået en såkaldt BAT-aftale, som giver de polske håndværkere 150 kr. i timen, dertil skal tillægges, 18,25 procent i feriepenge og søgnehelligdagsbetaling, samt 6,8 procent i pension. Der er indbygget en kontrol-aftale i overenskomsten, ligesom de polske håndværkere bliver medlemmer af Murernes Fagforening. Med hensyn til det danske firma, I-Byg, er der indgået en almindelig tiltrædelsesoverenskomst, og firmaet bliver nu organiseret i Dansk Byggeri.

- Lad mig slå fast - måske til nogens skuffelse – at når vi sammen med kollegerne i Byggefagenes Samvirke har blokeret denne arbejdsplads, har det ikke været for at hindre vores polske kolleger i at tjene til dagen og vejen.

- For os handler det om at få stoppet arbejdsgivere, som kun vil score så mange kroner som muligt på at få håndværkerne til at knokle for en ussel løn. Det er heldigvis ikke lykkedes dem i denne sag. Hvis vi ikke står sammen, danskere og polakker, så taber både de, vi og velfærdssamfundet i sidste ende.