Presse
 
 

Stilladsarbejderne holder plattenslagere og livsfarlige konkurrenter væk fra København

På baggrund af to aktioner fredag den 7. oktober mod livsfarlige stilladser har pressen fået kollegaernes aktioner til at handle om, at stilladsarbejderne vil holde konkurrenter ude af København. Indslagene i TV2 Lorry er direkte usande. Og de viderebringes desværre i den trykte presse.

- Jeg havde et meget langt interview med TV2 Lorry, hvor jeg oplyste dem om, at der er masser af stilladsfirmaer fra provinsen, som bygger i København, siger John Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub.

- Vi har jævnligt besøg af stilladsfirmaer fra hele Jylland, fra Fyn, fra hele Sjælland og fra Sverige. Ligeledes har vi de sidste par år også haft tyske og engelske stilladsfirmaer i byen.Fælles for alle disse firmaer er, at de bruger uddannede stilladsarbejdere og de betaler efter overenskomsten.

- Jeg forklarede, at hvis et firma fra Fyn kan bygge et stillads til en 1/3 af prisen i København, så er det ved hjælp af sort arbejde og samtidig et ulovligt stillads. I flere tilfælde har kollegerne stoppet nye fupfirmaer, som har bygget stilladser ved hjælp af stjålet grej.

- Masser af firmaer i provinsen er medlemmer af Dansk Byggeri, og det betyder, at i det øjeblik de kører ind i København, så gælder overenskomsten for københavnske stilladsarbejdere. Det har hverken Dansk Byggeri, provinsarbejdsgiverne eller vi noget problem med.

- Stilladsklubben har, sammen med 3F, et meget fint samarbejde med arbejdsgivere fra København og fra provinsen om arbejdsmiljø, uddannelse og overenskomster.

- Vi er for øjeblikket i gang med at lave en fælles priskurant for stilladsarbejde i hele landet, og disse forhandlinger foregår i en god stemning.

- Uddannelsen for stilladsarbejdere har vi skabt sammen arbejdsgiverne og efterfølgende har Arbejdstilsynet og Arbejdsministeriet gjort denne uddannelse til et lovkrav. De provinsfirmaer, der ikke vil følge disse regler, bryder overenskomsten og bryder dansk lovgivning.

- Vi synes ikke, at der plads til disse fupfirmaer og platugler i den danske byggebranche. Vi ville ønske, at Arbejdstilsynet, politi og ToldSkat havde ressourcer til at stoppe dette.

- Det ville være langt mere interessant, hvis TV2 Lorry havde spurgt den lille villaejer, om han havde lyst til at have en polsk eller fynsk håndværkers liv på samvittigheden, pga. et ulovligt stillads.

Ovenstående blev nævnt i interviewet, men TV2 Lorry ønsker desværre ikke denne vinkel.

 

Fakta:

De polske håndværkere på Frederiksberg har nu arbejdet ca. 70 timer, siden de kom sidste onsdag. De bor i telte i baghaven. De er ikke uddannet til stilladsarbejde. Stilladset er sat op igen, med ulovlige (og livsfarlige) stilladsdele. Opstilling af stilladser kræver som minimum tre ugers uddannelse.

Jørgen Andersen fra Arbejdstilsynet siger i Ekstra Bladet den 6. september, at udenlandske arbejdere skal have samme uddannelse som de danske, når de opstiller stilladser.

 

På vegne af Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 v. John Jakobsen (mobil 40 18 63 84)